Sivilce (Akne) Nasıl Oluşur ?
Halk arasında sivilce olarak bilinen akne, cildin pilosebase ünit denilen yağ ve kıl bezlerini içeren ünitenin tıkanması sürecinde yağ bezelerinin oluşması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. İltihaplanma, kaşıntı ya da kızarıklık gibi gösterdiği fiziksel zararların yanı sıra, görsel açıdan da kişinin öz güven kaybı yaşamasına ve psikolojik sorunlara maruz kalmasına neden olmaktadır. Uzman bir dermatolog bünyesinde yapılacak tedavi etkili olurken, ergenlik döneminde yine doğru tedavi ile beslenme akne probleminin daha yoğun yaşanmasına engel olur.
Sivilce yani akne oluşumunu birçok farklı etmen tetiklemektedir. Öncelikle ergenlik döneminde yumurtalıklar kız ve erkek ergenlerde yoğun çalışmaya başlar. Yumurtalıklardan salınan androjenik hormonlar aynı zamanda yağ bezlerinin de yoğun çalışmasına enden olur. O yüzden bu hastalık ergenlik döneminde başlar. Cildin yağlı bölgeleri dediğimiz sebore bölgeleri, yani yüz, sırt, göğüs, koların üst kısımlarında kıl ve yağ bezleri açısından zengin alanlardır. Belirtiler buralarda kendini gösterir. Öncelikle pilosebase ünit denilen yapı değişir ve deriye açılan kanalları tıkanır. Yağ salgısı zaten artmıştır. Bu ünitin içinde bakteriler de artar. Özellikle Propionibakterium Acnes suçlanır.
Yoğun çalışma temposu, hayatın getirdiği bazı stresler; uykusuzluk, düzensiz beslenme gibi etmenler ön plana çıkıyor. Böyle durumlarda hormonal dengesizlikler ve değişimler, sivilcelerin vücudun değişik noktalarında ortaya çıkmasına etken olmaktadır. Başta yüz bölgesi olmak üzere boyun, sırt ve göğüs gibi farklı noktalarda meydana gelir. Özellikle yağlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi doğal olarak sivilcelerin, iltihaplanmaya kadar gidebilecek bir etki yaratmasına sebep olur. Bu etkiye paralel olarak sebum oluşumu artış gösterir. Bu da kızarıklık ile iltihaplanma sürecini daha yüksek bir noktaya ulaştırır.
Sivilce probleminden kurtulmak için mutlaka dermatolog kontrolü altında farklı yöntemler ve ilaçlar kullanılmalıdır. Aynı zamanda krem, losyon ve bazı ilaçlar akne sorununun çok fazla büyümeden çözülmesine olanak verir. Bu tedavi yavaş bir süreç içerisinde devam eder. Ortalama 2 ya da 3 ay ile başlamak suretiyle 8. aya kadar devam edebilmektedir. Fakat günümüz yöntemleri ve tedavi ürünleri sayesinde, artık sivilceden tamamen kurtulma şansı elde edilebiliyor.